Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 2. 2020

2019

„Utrhl jsem květinu a zvadla mi. Chytil jsem motýla a umřel mi v dlaních. Pochopil jsem, že krásných věcí se lze dotýkat jen srdcem.“  John Lennon 

 

fas.pnglogo.jpg

 

           
    

         

 

Kvetoucí Hamzova léčebna se připojila ke Dni fascinace rostlinami 2019, probíhajícího pod záštitou Miroslava Tomana ministra zemědělství České republiky a Asociace soukromého zemědělství ČR, vyhlášeného Evropskou organizací rostlinné biologie (European Plant Science Organisation), Ústavem experimentální botaniky AV ČR, Českou technologickou platformou rostlinných biotechnologií „Rostliny pro budoucnost“ a Českou společností experimentální biologie rostlin.

kvat19.png  kvat1.png
Květiny a jejich pěstování hrají v našem životě důležitou roli. Nejvíce na nich oceňujeme jejich estetickou funkci. Proto si i naši pacienti sami osazují truhlíky přímo na terasách pavilonů. Po mnohých zkušenostech víme, že jejich samotné zapojení do těchto aktivit přispívá k jejich většímu zájmu o okolí a láskou pečují o vzrůstající rostlinky. Samozřejmě, pokud jim to zdravotní stav dovolí. Ochotně se zapojují i zaměstnanci. Květiny v květináči dávají možnost realizovat potřebu o někoho anebo o něco pečovat, jsou důležitou součástí našich vztahů a našich příběhů. Sami zúčastnění pacienti si rozkvétající truhlíky a mísy pochvalují a pohled na barevné letní „oázy“ na terasách jednotlivých pavilónů nebo přímo v parku nás díky barevnosti letních květů inspirují, pokaždé v nich vidíme něco nového, co naše smysly příjemně naladí.  
Dne fascinace rostlinami je oslavou krásy a užitečnosti rostlin. Ty jsou totiž nejen krásné, ale pro lidstvo i zcela nepostradatelné. Bez nich bychom neměli potraviny, papír, nábytek, léčiva i mnoho dalších nezbytných věcí, jež nám denně usnadňují a zpříjemňují život. A snad právě i proto můžete od letošního jara obdivovat, pozorovat a objevovat v Hamzově parku a arboretu po celý rok nově vysazené kvetoucí nebo barevné oázy. 
Studenti  středních škol zde v rámci mezinárodního projektu zkoumají biodiverzitu a její vývoj. Základní a mateřské školy využívají prostředí rozkvetlé léčebny k vzdělávacím programům. Jedním z nich byl projektový den pro lužskou mateřskou školu S Kaštánkem do říše květů, který proběhl v rámci cyklu akcí ke Dni fascinace rostlinami. Naplno oceníme krásu květů a barevných listů v každém ročním období, zejména však v pozdním létě nebo na podzim, kdy se neuvěřitelně a obdivuhodně vybarví.  A tak je zřejmé, že rostliny nemusejí být atraktivní jen tvarem a barvou květů. Každý dobře ví, co dokáže podzim s listnatými stromy a vydaří-li se tak, jako ten loňský, je po ruce dlouhodobý barevný koncert – nebo barevná paleta, za níž by se ohlédl kdejaký malíř – krajinář. Ale nepředbíhejme!  Jsme na prahu léta a právě koncem měsíce května slaví svůj „svátek“ také botanické zahrady a právě dnes, dne 28. května je celosvětově vyhlášen Den botanických zahrad. A tak spolu s námi popřejte Hamzově parku a arboretu v tomto významném dni jen samé hluboké a příjemné dojmy návštěvníků, vnímané všemi smysly, neboť se Hamzův park a arboretum snaží učit umění vnimat.