Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hamzovo arboretum v Luži-Košumberku je cennou sbírkou cizokrajných dřevin, kterou neustále doplňujeme, dosazujeme a obohacujeme. Pro své hodnoty byl Hamzův park a arboretum přijat v lednu 2016 do Unie botanických zahrad ČR. Ze 17 kvalitativních kritérií jsme plně splnili 15, jedno s výhradou. Botanické zahrady i veřejná arboreta mají svou tradici a hlavně náplň. Nejen osvětovou, vzdělávací; ale samozřejmě i záchrannou a pěstební. I Hamzovo arboretum má svou tradici a náplň. Tato tradice se liší od všech ostatních, protože u jeho zrodu nestál zahradník, sběratel nebo botanik, ale lékař v mnoha ohledech vynikající. Přitom v původním pojetí zakladatele HL nešlo jen o vytvoření (sbírkového) parku, ale především o celkový dojem z prostředí, v němž tehdy nejprve dětští pacienti trávili dlouhé dny. Mělo co nejvíce napodobovat českou volnou přírodu s hájky, remízky (skupinami stromů) a s lučními porosty s druhovou skladbou blízkou mezofilním lukám nebo podrostovým porostům stinných i pohostinných lesů, kvetoucích zahrádek, barevně kvetoucích koutků nebo zelených oáz v nikách vybraných pavilónů.

obrazek6.jpg

 

 

zahr2.png   zahr1.png 

zahr3.png  zahr4.png

  obrazek12.jpg

V prolukách nebo na volných místech vznikly v nedávné době sbírkové koutky, obecně označované jako zahrádky: Japonská zahrádka, Zahrádka Miss Dior, Zahrádka miniatur.  V současné době probíhá mapování a cílené plánování dalšího směru vývoje parku. Nejen květinové výsadby, ale i jinou mobilní nebo doplňkovou zeleň lze umístit nebo vysadit  k odpočinkovým místům, na terasy pavilónů.

Plánujeme uvážlivé rozptýlení sbírky rododendronů po celém areálu parku tak, aby byly jakým  si atraktivním spojujícím prvkem; na stejném principu jsou založeny sbírky rododendronů v Průhonicích a ve Štiříně. Na ně navážeme výsadbou hortenzií, zejména v (polo) zastíněných místech. Jejich výhodou bude to, že odkvetlá a zasychající květenství vydrží na keři až do zimy. Stejná situace se nabízí v případě pivoněk, kde bychom založili trvalkový záhon s pivoňkami.  Pro doplnění sbírek je možné vybrat volná místa u stávajících výsadeb, které dále budou působit jako podrostové prvky nebo součást lemových aranží.  Rozvíjet bychom chtěli také kolekci vřesovištních rostlin.  Vzhledem k sezónní dlouhověkosti vřesovištních rostlin (na rozdíl od pivoněk a pěnišníků) nám bylo naším odborným garantem doporučeno takto dále postupovat. Poměrně nenáročnou, přitom funkční a estetickou sbírkou by měly být i kapraďorosty. Jde o prvek nenáročný na údržbu. Stejně tak je tomu i v případě výsadby host (funkií) a čemeřice, například vysazené v návaznosti na kapradiny – jak je to ve Štiříně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář